Duhovna skupnost Oriš – energij narave

II Ẹgbẹ́ Òrìṣà II Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Naša duhovna družina - in memoriam

Naša duhovna družina - in memoriam

Ìyá Wúlèmọ́tù Àlàkẹ́ Ẹ̀rínoṣó Sàlámì_orisa.si

Ija Wúlèmọ́tù Àlàkẹ́ Ẹ̀rínoṣó Sàlámì, ijaloriša

Svečenica ija Àlàkẹ́, naša duhovna zaščitnica, varuhinja in častitljiva duhovna prednica, je bila rojena v družini svečenikov oriš v Abẹ́òkùtaju, v Nigeriji. Njena mati Kẹ́yìndé Ẹnioṣó je bila svečenica in ustanoviteljica templja Ọmọlú Burùkú v okrožju Kénta Okebodè v Abéòkútaju. Ija Àlàkẹ́ je bila specialistka za oriše Omolu Buruku, Ijami, Obaluvaje, Erinle in druge. Bila je spoštovana članica Združbe Ogboni.

Ṣówùnmí Fábùnmi_orisa.si

Baba Ṣówùnmí Fábùnmi, babalavo

Babalavo Fábùnmi je naš duhovni oče, boter naše skupnosti, naš mojster, usmerjevalec, duhovni zaščitnik in častitljivi duhovni prednik vseh, ki so prejeli posvetitve v Templju Oduduwa v Braziliji.

Rojen je bil v Abéòkútaju, v Nigeriji, v tradicionalni ifajski družini. K študiju Ifa je pristopil pri šestih letih in trideset let svojega življenja posvetil obvladovanju tega znanja preden je postal babalavo. Izvedel je več kot 1000 iniciacij Ifa v Nigeriji in Braziliji. Bil je spoštovan član Združbe Ogboni. Posedoval je poglobljena znanja o orišah, bil je specialist tradicionalne jorubske medicine.

Prepoznal je pomembnost Slovenije za prepoznanje, priznanje in uveljavitev jorubske filozofije v Evropi. Leta 2003, v starosti 83 let, je prešel v svet prednikov.

Jọláoṣó Ifágbọ́láhàn Músílíù - Bàbá Ẹgbẹ́_orisa.si

Baba Jọláoṣó Ifágbọ́láhàn Músílíù - baba Ẹgbẹ́, babaloriša

Svečenik baba Ẹgbẹ́ se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Že od otroštva je bil vzgajan v svečenika oriš, postal je specialist za oriše Egbe, Iroko, Egungun, Momo, Oro, Obaluvaje in druge. Bil je zdravilec pod čigar mentorstvom so se izobraževali mnogi mladi zdravilci. Bil je spoštovan član Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešel leta 2021.

babalavo

Baba Ṣówùnmí Awódiran Àlàmù, babalavo

Babalavo Awódiran se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji, v družini uglednih svečenikov Ifa. Njegov oče je bil oluvo Ifa za mesto Abéòkúta. Tudi sam je bil zelo aktiven in spoštovan babalavo ter ugleden član skupnosti Ifa. Poleg izvajanja posvetitev v Ifa in drugih duhovnih obredov je bil obenem tudi zdravilec in specialist za orišo Oro. Bil je spoštovan član Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešel leta 2022.

Obimọnúrẹ̀ Àṣàbí Díyàólú_orisa.si

Ija Obimọnúrẹ̀ Àṣàbí Díyàólú, ijaloriša

Svečenica ija Àṣàbí je naša duhovna mati, botra naše skupnosti, naša duhovna zaščitnica in častitljiva duhovna prednica vseh, ki so prejeli posvetitve v Templju Oduduwa v Braziliji.

Rojena je bila v Abéòkútaju, v Nigeriji. Že od ranega otroštva je bila vzgajana za svečenico oriša. Kot specialistka za tradicionalno jorubsko medicino je bila mentorica mnogim zdravilcem. Bila je spoštovana članica Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešla leta 2005.

Kẹ́hìndé Àbẹ̀kẹ́ - ija Àbíyè_orisa.si

Ija Kẹ́hìndé Àbẹ̀kẹ́ - ija Àbíyè, ijaloriša

Svečenica ija Àbíyè, naša častitljiva duhovna prednica, je bila rojena v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Bila je svečenica z bogatimi izkušnjami z vsemi orišami, od Ešuja do Obatalaja, in avtoriteta pri izvajanju posvetitev v specialne oriše, kot so Abamoda, Olugbomogun in druge. Prakticirala je medicino in magijo, bila je izjemna specialistka v pripravi magičnih amuletov ter resnična mojstrica vedenju o rastlinah. Bila je spoštovana članica Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešla leta 2018.

Sárátù Àbíkẹ́ - Ìyá Látìn_orisa.si

Ija Sárátù Àbíkẹ́ - ija Látìn, ijaloriša

Naša častitljiva duhovna prednica ija Látìn je bila rojena v Abẹ́òkútaju. Bila je svečenica, specialistka za orišo Obatala. Kot zdravilka je bila specialistka za znanja v zvezi z orišo Osojin, njene izkušnje, povezane z orišami Ošun, Oke, Egungun in Ogboni so bile resnično izjemne. Bila je spoštovana članica Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešla leta 2020.

Ògúnbáyò Wòsílátù Àmọ̀pé - Ìyá Páláke_orisa.si

Ija Ògúnbáyò Wòsílátù Àmọ̀pé - ija Páláke, ijaloriša

Svečenica ija Páláke je po rodu iz mesta Abẹ́òkúta v Nigeriji. Rodila se je ovita v amnijsko vrečko (gre za porod, ko se dete rodi v nedotaknjenem plodovnem ovoju), kar predstavlja znamenje zelo posebnega blagoslova oriše Obatala. Zavoljo tega je bilo eno od njenih poimenovanj Ọ̀kẹ́ Òrìṣà in usojeno ji je bilo, da postane častilka in svečenica oriš. Bila je specialistka z izjemno bogatimi izkušnjami, povezanimi z vsemi orišami, od Ešuja do Obatalaja, s poglobljenim znanjem o Ijami. Velja prepričanje, da jo je vrhovni bog blagoslovil s sposobnostjo, da zdravi ljudi in jim pomaga. Svoje življenje je posvetila teologiji oriš, v katero je bila rojena. Bila je avtoriteta pri izvajanju posvetitev v specialne oriše, kot so Abamoda, Olugbomogun in druge, obvladala je medicino in magijo ter pripravo magičnih amuletov. Poznana je bila tudi kot resnična mojstrica znanosti o rastlinah. Bila je spoštovana članica Združbe Ogboni.

V svet prednikov je prešla leta 2021.