Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Duhovna skupnost Oriš – energij narave

 EN IT HR

Naša duhovna družina

Naša duhovna družina

Med Jorubi se je ohranilo več tradicij in s tem načinov čaščenja oriš. Vse častilce in častilke oriš Duhovne skupnosti Oriš – energij narave so posvetili svečeniki in svečenice iz Nigerije. Smatramo jih za svoje duhovne starše, zato se v iskanju znanja in modrosti nenehno vračamo k njim. To so:

Svečeniki in svečenice

babaloriša

Dr. Adéṣínà Síkírù Sàlámì - Bàbá King, babaloriša

Babaloriša Bàbá King, naš duhovni oče, mentor in usmerjevalec se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji. Svoje življenje je posvetil orišam in postal prepoznaven in spoštovan svečenik ter ugleden akademski raziskovalec jorubske kulture, filozofije in teologije. Je specialist za vse oriše, mojster divinacije s 16 kavriji ter avtoriteta v tradicionalni jorubski medicini in magiji. Je spoštovan član Združbe Ogboni in oluvo Ijami.

babalavo

Baba Kàrímù Tájùdínì Ayóníléefá - baba Ààrẹ, babalavo

Svečenik baba Ààrẹ se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji. Spričo svojega izjemnega talenta je bil že kot otrok izbran od Ifa, da postane babalavo. Je visoko usposobljen in izjemno spoštovan v skupnosti babalavov ter kot tak izjemno iskan mentor mnogim študentom Ifa. Poleg izvajanja posvetitev v Ifa in drugih duhovnih obredov je obenem zdravilec in specialist za orišo Oro. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

babaloriša

Baba Ayégbajẹ́jẹ́ Ifáfẹ́mi - baba Àjàgùnmàlè, babaloriša

Svečenik baba Àjàgùnmàlè se je rodil v Abẹ́òkùtaju, v Nigeriji. Že od otroštva je bil vzgajan v svečenika oriš. Je specialist za oriše Adžagunmale, Egungun, Momo, Oro in druge. Je zdravilec pod čigar mentorstvom se izobražujejo mnogi mladi zdravilci in svečeniki, ki se želijo specializirati za orišo Adžagunmale. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

Dìísù Sáùdátù Èṣùfúnmiláyò - Ìyá Èṣù_orisa.si

Ija Dìísù Sáùdátù Èṣùfúnmiláyò - ija Èṣù, ijaloriša

Svečenica ija Èṣù se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Že od otroštva je bila vzgajana v svečenico oriš. Je specialistka za orišo Ešu, Obaluvaje, Erinle in druge. Specializirana je za zdravilske in posvetitvene procese. Je spoštovana članica Združbe Ogboni.

Akíbọ̀ Mojisọ́lá Àbẹ̀bí - Ìyálóde_orisa.si

Ija Akíbọ̀ Mojisọ́lá Àbẹ̀bí - Ìyálóde, ijaloriša

Svečenica Ìyálóde se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v svečeniški družini, predani čaščenju oriše Omolu Buruku. Že od otroštva je pridobivala znanja povezana s to orišo, pa tudi o drugih. Je spoštovana članica skupnosti oriš, izvaja divinacijo s 16 kavriji in vse tipe posvetitev v oriše. Je specialistka za tradicionalno jorubsko medicino ter spoštovana članica Združbe Ogboni.

Àyìndé Rísíkat Ìyáruka_orisa.si

Ija Àyìndé Rísíkat Ìyáruka, ijaloriša

Ijaloriša Ìyáruka se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Je svečenica oriš, specializirana za orišo Egungun, znotraj kulta katere je dosegla najvišji hierarhični položaj imenovan ija agan. Prakticira divinacijo s 16 kavriji in vse tipe posvetitev v oriše. Je specialistka za tradicionalno jorubsko medicino ter spoštovana članica Združbe Ogboni.

Pópóọlá Áyíojútù - Ìyáṣọlá_orisa.si

Ija Pópóọlá Áyíojútù - Ìyáṣọlá, ijaloriša

Ijaloriša Ìyáṣọlá se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Je svečenica oriš, specializirana za umetnost svetih duhovnih markacij. Prakticira divinacijo s 16 kavriji in vse tipe posvetitev v oriše. Je specialistka za tradicionalno jorubsko medicino ter spoštovana članica Združbe Ogboni.

Tijani Ràṣídá Ifárìyíkẹ́ - Ìyá ẹlẹ́fun_orisa.si

Ija Tijani Ràṣídá Ifárìyíkẹ́ - ija Ẹlẹ́fun, ijaloriša

Ijaloriša ija Ẹlẹ́fun se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriš Obatala in Ošun. Ko je bila še majhna, so njeni starši prejeli duhovno usmeritev Ifa, da naj jo posvetijo v orišo Obatala in ji omogočijo, da začne uporabljati moč efuna na telesu prek duhovnih markacij – pri iniciacijah markira telesa. Pri tem lahko uporablja tudi druga sredstva za markiranje, a njen aše izvira iz efuna. Čeprav je mlada svečenica, ima več kot 30 let izkušenj s posvetitvami v oriše, zato ji je v izjemno čast, da lahko asistira velikim svečenicam. Je članica Združbe Ogboni.

Ọ̀ṣunfúnkẹ́ Àṣàní - Ìyá olósùn_orisa.si

Ọ̀ṣunfúnkẹ́ Àṣàní - ija Olosun, ijaloriša

Svečenica ija Olosun se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Njen oče, po imenu Ọnà, se je rodil z ašejem oriše Obatala, in ona je naslednica tega ašeja. Po materini strani je nasledila ašeje oriš Egungun in Ošun. Že od otroštva so jo vzgajali v svečenico, specializirano za duhovne markacije telesa. Čeprav je mlada svečenica, ima več kot 30 let izkušenj s posvetitvami v oriše, zato ji je v izjemno čast, da lahko asistira velikim svečenicam. Je članica Združbe Ogboni.

Leta 2022 jo je zbor vseh svečenikov Egungun v nigerijski zvezni državi Ogun izbral za Ìyá-àgan celotne države Ogun, ki šteje več kot šest milijonov prebivalcev. Gre za najvišji položaj, ki ga lahko zasede ženska v sklopu filozofije Egungun. Tako je postala varuhinja in skrbnica vseh svečenikov Egungun, obenem pa skrbi tudi za vse povezane običaje, norme in obrede. Na ravni države nosi odgovornost za prav vse, kar je v domeni kulta Egungun. Kadar koli se pojavi določena težava ali potreba, je prav ona tista, ki ima avtoriteto glede obredov in spodbujanja česar koli v povezavi z Egungunom, vključno z zavzemanjem za družbeni mir in složnost.

Mojstri govorečih bobnov

Ifádìímú Mòrúfù Àjàní - Ọkọ Ilémoṣú_orisa.si

Ifádìímú Mòrúfù Àjàní - Ọkọ Ilémoṣú, onilu

Onilu Ọkọ Ilémoṣú se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini bobnarjev. Že kot otroka so ga vzgajali v svečenika oriš. Je visoko usposobljen bobnar, mojster govorečih bobnov in specialist za invokaciranje vseh oriš, posebej oriš Obatala, Egungun, Momo, Oro in Ijami. Kot mojster prenaša svoje znanje na mlade bobnarje in jim pomaga, da postanejo specialisti na tem področju. Je član Združbe Ogboni.

Akíǹbílé Ràṣídì Àyàntúndé_orisa.si2.JPG

Akíǹbílé Ràṣídì Àyàntúndé, onilu

Onilu Àyàntúndé se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Že kot otrok je prejel posvetitve in začel vaditi bobnanje, ker je duhovna usmeritev Ifa njegovim staršem razkrila, da je blagoslovljen z ašejem oriše Ajon. Je visoko usposobljen bobnar, mojster govorečih bobnov in specialist za invokaciranje oriš, posebej Egungun, Momo, Oro in Ijami. Kot mojster prenaša svoje znanje na mlade bobnarje in jim pomaga, da postanejo specialisti na tem področju. Je član Združbe Ogboni.

Asistenti

Kàsímù Kúyẹ̀ - Ṣóńṣó_orisa.si_Photo by Rafael Beserra

Kàsímù Kúyẹ̀ - Ṣóńṣó, ašogun in asistent pri premnogih obredih

Ṣóńṣó se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriš Ibedži, Ošun in Šango. Posvečen je v oriše Oro, Egungun, Ifa, Ogun in mnoge druge. Je visoko usposobljen za invociranje oriš. Je član Združbe Ogboni.

Kọ́láwọlé Wàsíù Adéoyè - Bàbá Bólá_orisa.si_Photo by Rafael Beserra

Kọ́láwọlé Wàsíù Adéoyè - baba Bólá, ašogun in asistent pri premnogih obredih

Baba Bólá se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriše Obatala. Posvečen je v oriše Oro, Egungun, Ifa, Ogun in mnoge druge. Je visoko usposobljen za invociranje oriš. Je član Združbe Ogboni.