Duhovna skupnost Oriš – energij narave

II Ẹgbẹ́ Òrìṣà II Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Naša duhovna družina

Naša duhovna družina

Med Jorubi se je ohranilo več tradicij in s tem načinov čaščenja oriš. Vse častilce in častilke oriš Duhovne skupnosti Oriš – energij narave so posvetili svečeniki in svečenice iz Nigerije. Smatramo jih za svoje duhovne starše, zato se v iskanju znanja in modrosti nenehno vračamo k njim. To so:

Svečeniki in svečenice

orisa

Dr. Adéṣínà Síkírù Sàlámì - Bàbá King, babaloriša

Babaloriša Bàbá King, naš duhovni oče, mentor in usmerjevalec se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji. Svoje življenje je posvetil orišam in postal prepoznaven in spoštovan svečenik ter ugleden akademski raziskovalec jorubske kulture, filozofije in teologije. Je specialist za vse oriše, mojster divinacije s 16 kavriji ter avtoriteta v tradicionalni jorubski medicini in magiji. Je spoštovan član Združbe Ogboni in oluvo Ijami.

orisa babalavo

Kàrímù Tájùdínì Ayóníléefá - Bàbá Ààrẹ, babalavo

Svečenik baba Ààrẹ se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji. Spričo svojega izjemnega talenta je bil že kot otrok izbran od Ifa, da postane babalavo. Je visoko usposobljen in izjemno spoštovan v skupnosti babalavov ter kot tak izjemno iskan mentor mnogim študentom Ifa. Poleg izvajanja posvetitev v Ifa in drugih duhovnih obredov je obenem zdravilec in specialist za orišo Oro. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

orisa babalavo

Ṣómádé Ìdòwú Ifákúṣìmọ́ọ̀ - Bàbá Alárá, babalavo

Svečenik baba Alárá se je rodil v Abéòkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov Ifa. Usojeno mu je bilo, da postane babalavo, zato je z urjenjem pričel že v otroštvu. Je visoko usposobljen in izjemno spoštovan član skupnosti babalauov ter kot tak izjemno iskan mentor mnogim študentom modrosti Ifa. Poleg izvajanja posvetitev v Ifa in drugih duhovnih obredov deluje tudi kot zdravilec. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

orisa babalorisa

Ayégbajẹ́jẹ́ Ifáfẹ́mi - Bàbá Àjàgùnmàlè, babaloriša

Svečenik baba Àjàgùnmàlè se je rodil v Abẹ́òkùtaju, v Nigeriji. Že od otroštva je bil vzgajan v svečenika oriš. Je specialist za oriše Adžagunmale, Egungun, Momo, Oro in druge. Je zdravilec pod čigar mentorstvom se izobražujejo mnogi mladi zdravilci in svečeniki, ki se želijo specializirati za orišo Adžagunmale. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Dìísù Sáùdátù Èṣùfúnmiláyò - Ìyá Èṣù, ijaloriša

Svečenica Ìyá Èṣù se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Že od otroštva je bila vzgajana v svečenico oriš. Je specialistka za orišo Ešu, Obaluvaje, Erinle in druge. Specializirana je za zdravilske in posvetitvene procese. Je spoštovana članica Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Akíbọ̀ Mojisọ́lá Àbẹ̀bí - Ìyálóde, ijaloriša

Svečenica Ìyálóde se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v svečeniški družini, predani čaščenju oriše Omolu Buruku. Že od otroštva je pridobivala znanja povezana s to orišo, pa tudi o drugih. Je spoštovana članica skupnosti oriš, izvaja divinacijo s 16 kavriji in vse tipe posvetitev v oriše. Je specialistka za tradicionalno jorubsko medicino ter spoštovana članica Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Àyìndé Rísíkat - Ìyáruka, ijaloriša

Ijaloriša Ìyáruka se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Je svečenica oriš, specializirana za orišo Egungun, znotraj kulta katere je dosegla najvišji hierarhični položaj imenovan ija agan. Prakticira divinacijo s 16 kavriji in vse tipe posvetitev v oriše. Je specialistka za tradicionalno jorubsko medicino ter spoštovana članica Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Pópóọlá Áyíojútù - Ìyáṣọlá, ijaloriša

Ijaloriša Ìyáṣọlá se je rodila v Abéòkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Je svečenica oriš, specializirana za umetnost svetih duhovnih markacij. Izvaja divinacije s 16 kavriji ter vse tipe posvetitev v oriše, obenem pa je tudi mojstrica tradicionalne jorubske medicine. Je spoštovana članica Združbe Ogboni. Leta 2022 je s strani zbora vseh svečenikov Omolu Buruku prejela naziv ìyálórìṣà Ọlọmọlú ìÌjeùn mesta Abéòkúta, s čimer je postala voditeljica tamkajšnje duhovne skupnosti. Kot svečenica oriše Omolu Buruku zaseda najvišji hierarhični položaj. Ijaloriša Ìyáṣọlá je obenem tudi Ìyá Ṣìgìdì, odgovorna za izvedbo obreda zaščite z blagoslovom oriše Ešu Šigidi. Svoje bogato znanje uporablja za pripravo telesa na prejem ašeja, za zaščito telesa pred vsakršnimi napadi in v zagotovilo, da se je telo sposobno ubraniti pred vsakršno negativnostjo, ki jo povzročajo duhovni ali človeški sovražniki.

orisa iyalorisa

Ọ̀ṣunfúnkẹ́ Àṣàní - Ìyá olósùn, ijaloriša

Svečenica Ìyá olósùn se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Njen oče, ki se je imenoval Ọnà, se je rodil z ašejem oriše Obatala, ona pa je ta aše nasledila. Po materini strani je nasledila aše oriš Egungun in Ošun. Že od otroštva so jo vzgajali v svečenico, specializirano za duhovne markacije telesa. Čeprav je mlada svečenica, ima več kot 30 let izkušenj s posvetitvami v oriše, zato ji je v izjemno čast, da lahko deluje kot pomočnica velikih svečenic. Je spoštovana članica Združbe Ogboni. Leta 2022 je s strani zbora vseh svečenikov Egungun v nigerijski zvezni državi Ogun prejela naziv ìyá-àgan za celotno območje države Ogun, ki šteje več kot šest milijonov prebivalcev. Gre za najvišji položaj, ki ga lahko zasede ženska v okviru kulta oriše Egungun. Tako je postala varuhinja in skrbnica vseh svečenikov Egunguna, obenem pa skrbi tudi za vse z njim povezane norme, običaje in obrede. Na ravni države nosi odgovornost za prav vse, kar je v domeni predanosti oriši Egungun. Kadarkoli se pojavi določena težava ali potreba, je prav ona tista, ki ima avtoriteto za izvajanje obredov in spodbujanje tistega, za kar se zavzema združba Egungun, vključno z družbenim mirom in složnostjo.

orisa iyalorisa

Àmínù Àkànkẹ́ Òbíkẹ́mì - Ìyá Ẹgbẹ́, ijaloriša

Ijaloriša Ìyá Ẹgbẹ́ se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Je cenjena svečenica oriš Egbe in Igunnuko Momo. V Združbi Igunnuko v Abéòkútaju je znana po imenu Ají gbé ìdà, dobesedno: »Tista, ki nosi meč«. Ponaša se z bogatimi izkušnjami znotraj tradicionalne jorubske medicine. Ima več kot 40 let izkušenj s posvetitvami v oriše in je spoštovana članica Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Tijani Ràṣídá Ifárìyíkẹ́ - Ìyá Ẹlẹ́fun, ijaloriša

Ijaloriša Ìyá Ẹlẹ́fun se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriš Obatala in Ošun. Ko je bila še majhna, so njeni starši prejeli duhovno usmeritev Ifa, da naj jo posvetijo v orišo Obatala in ji omogočijo, da začne uporabljati moč efuna na telesu prek duhovnih markacij – pri iniciacijah markira telesa. Pri tem lahko uporablja tudi druga sredstva za markiranje, a njen aše izvira iz efuna. Čeprav je mlada svečenica, ima več kot 30 let izkušenj s posvetitvami v oriše, zato ji je v izjemno čast, da lahko asistira velikim svečenicam. Je članica Združbe Ogboni.

orisa iyalorisa

Mọ́ríyá Òjẹ́yínká - Ìyá Ọ̀lọṣun, ijaloriša

Ijaloriša Ìyá Ọ̀lọṣun se je rodila v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini svečenikov oriš. Specializirana je za oriše Ošun, Obaluaje, Ijami in Egungun, poleg tega pa je tudi mojstrica za izvajanje duhovnih telesnih markacij. Ima več kot 30 let izkušenj s posvetitvami v oriše, zato ji je v izjemno čast, da lahko deluje kot pomočnica vélikih svečenic. Je spoštovana članica Združbe Ogboni.

Svečeniki, mojstri govorečih bobnov

orisa

Ifádìímú Mòrúfù Àjàní - Ọkọ Ilémoṣú, Bàbá onílù, mojster govorečih bobnov

Onilu Ọkọ Ilémoṣú se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini bobnarjev. Že kot otroka so ga vzgajali v svečenika oriš. Je visoko usposobljen bobnar, mojster govorečih bobnov in specialist za invokaciranje vseh oriš, posebej oriš Obatala, Egungun, Momo, Oro in Ijami. Kot mojster prenaša svoje znanje na mlade bobnarje in jim pomaga, da postanejo specialisti na tem področju. Je član Združbe Ogboni.

orisa

Akíǹbílé Ràṣídì Àyàntúndé, Bàbá onílù, mojster govorečih bobnov

Onilu Àyàntúndé se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji. Že kot otrok je prejel posvetitve in začel vaditi bobnanje, ker je duhovna usmeritev Ifa njegovim staršem razkrila, da je blagoslovljen z ašejem oriše Ajon. Je visoko usposobljen bobnar, mojster govorečih bobnov in specialist za invokaciranje oriš, posebej Egungun, Momo, Oro in Ijami. Kot mojster prenaša svoje znanje na mlade bobnarje in jim pomaga, da postanejo specialisti na tem področju. Je član Združbe Ogboni.

orisa

Abídèmí Ìdòwú Gbóríso, Bàbá onílù, mojster govorečih bobnov

Onilu Bàbá Gbóríso se je rodil v Abẹ́òkútaju v Nigeriji v družini bobnarjev. Že kot otrok je prejel posvetitev, vse odtlej pa se usposablja za svečenika oriš. Je eden najboljših mojstrov govorečih bobnov v regiji, pevec in specialist za invokacije oriš, še zlasti oriš Egungun, Igunoko Momo, Ošun in Iya-mi. Kot veliki mojster prenaša svoje znanje na mlade bobnarje in jim pomaga, da postanejo specialisti na tem področju. Je spoštovan član Združbe Ogboni.

Svečeniki in svečenice asistenti

orisa

Kàsímù Kúyẹ̀ - Ṣóńṣó, ašogun in asistent pri premnogih obredih

Ṣóńṣó se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriš Ibedži, Ošun in Šango. Posvečen je v oriše Oro, Egungun, Ifa, Ogun in mnoge druge. Je visoko usposobljen za invociranje oriš. Je član Združbe Ogboni.

Kọ́láwọlé Wàsíù Adéoyè - Bàbá Bólá_orisa.si

Kọ́láwọlé Wàsíù Adéoyè - baba Bólá, ašogun in asistent pri premnogih obredih

Baba Bólá se je rodil v Abẹ́òkútaju, v Nigeriji, v družini častilcev oriše Obatala. Posvečen je v oriše Oro, Egungun, Ifa, Ogun in mnoge druge. Je visoko usposobljen za invociranje oriš. Je član Združbe Ogboni.

orisa

Olúkẹ́mi Sàlámì - Ìyá Ifá Kẹ́mi, ijaloriša

Ijaloriša Ìyá Ifá Kẹ́mi se je rodila v São Paulu v Braziliji in je po očetovi strani predstavnica četrte generacije svečenikov oriš. Kmalu po rojstvu je bila posvečena v oriši Ifa in Ijami, vse odtlej pa razvija in nadgrajuje svojo duhovno predanost. S svojim podedovanim duhovnim prestižem ter na podlagi duhovne usmeritve in priprav se je podala na pot ijaloriše. Po več desetletjih duhovne predanosti, ko je delovala kot pomočnica svojega očeta, babalorišaja Bàbá Kinga, se je odločila, da bo po končanem izobraževanju opravljala svoje duhovno poslanstvo. Po izobrazbi je zdravnica, specialistka za oftalmologijo.

orisa

Olúṣade Sàlámì - Ìyá Ayédùn, ijaloriša

Ijaloriša Ìyá Ayédùn se je rodila v São Paulu v Braziliji in je po očetovi strani predstavnica četrte generacije svečenikov oriš. Kmalu po rojstvu je bila posvečena v oriši Ifa in Ijami, vse odtlej pa razvija in nadgrajuje svojo duhovno predanost. S svojim podedovanim duhovnim prestižem ter na podlagi duhovne usmeritve in priprav se je podala na pot ijaloriše. Po več desetletjih duhovne predanosti, ko je delovala kot pomočnica svojega očeta, babalorišaja Bàbá Kinga, se je odločila, da bo po končanem izobraževanju opravljala svoje duhovno poslanstvo. Je tudi podjetnica z diplomo iz poslovnih ved.

Tradicionalni jorubski umetniki

Yoruba art

Chief Adébísí Àdìsá - babaloriša, tradicionalni jorubski umetnik

Babaloriša Adébísí Àdìsá se je rodil v nigerijskem mestu Òṣogbo v svečeniški družini. Usojeno mu je bilo, da postane svečenik, zato je z urjenjem pričel že v otroštvu. Je spoštovan član Združbe Ogboni. Umetniško pot je začel leta 1980 pod mentorstvom svojega očeta chiefa Àkànjíja Adébísíja. Pomagal je pri zasnovi čudovitih stavb, ki so del templja Oduduwa v Abẹ́òkútaju, je pa tudi idejni vodja in soavtor vseh izvirnih jorubskih arhitekturnih okrasij v templju Oduduwa v Mongaguáju, v Braziliji. Deluje kot mentor številnim mladim umetnikom.