Duhovna skupnost Oriš – energij narave

II Ẹgbẹ́ Òrìṣà II Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Izobraževanja v Sloveniji 2003-2023

Svećeniki in svećenice Duhovne skupnosti

Izobraževanja v Sloveniji 2003-2023

2003

29. septembra 2003 beležimo začetek izobraževanj v Sloveniji, ki jih vodi Dr. Adéṣínà Síkírù Sàlámì – Bàbá King, babaloriša. S triletnim šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne prva skupina, ki jo sestavlja 18 Slovencev in en Hrvat. Predavanja in spremljevalne dejavnosti potekajo v Podčetrtku. Študij modrosti Ifa, 256 literarnih teles odujev Ifa, obredov in modrosti oriš postane v Sloveniji tradicija, ki v naslednjih letih praviloma poteka trikrat letno, in sicer v marcu, juniju in oktobru, ko Slovenijo obišče Bàbá King.

Leta 2003 so poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa udeležencem izobraževanj predana tudi znanja o orišah Ifa, Ori, Adže in Ijami.

2004

V letu 2004 poteka nadaljevanje šolanja za svečenike in svečenice Ifa, poleg šolanja pa so udeležencem izobraževanj predana tudi znanja o orišah Ešu, Oja in Šango, poglobljeno o oriši Ijami ter poglobljeno o oriši Adže s praktičnim usposabljanjem.

Vsa izobraževanja o orišah so javna, udeležba je mednarodna.

Bàbá King prvič obišče Hrvaško in predava v Zagrebu.

2005

Marca s šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne druga skupina študentov, ki jo sestavlja 22 Slovencev in dva Hrvata. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Splošno predavanje o orišah.

Junija je izvedeno prvo praktično usposabljanje za divinacijski tehniki z ikinom (seme svetega sadeža palmovca, divinacijski instrument) in opelejem (divinacijska verižica iz kovine ali debele bombažne niti s kroglicami, na kateri je osem semen opele, sel Ifa) ter usposabljanje za obredne prakse. Vse vodi babalavo Awódiran.

Oktobra šolanje za svečenike in svečenice Ifa konča prva skupina.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2005 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Ogun, Osojin, Obatala, Egungun in Obaluvaje.

2006

Marca Bàbá King prvič vodi šolanje svečenikov in svečenic oriš za izvajanje divinacije s 16 kavriji, ki se ga udeleži 24 študentov iz Slovenije in en iz Hrvaške. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Vrednote.

Junija svečenik oriš Ifádìímú, tradicionalni mojster govorečih bobnov, med bivanjem v Sloveniji poučuje bobnanje. Bàbá King udeležencem javnega predavanja preda znanja o orišah Adže in Onile.

Oktobra skupina študentov zaključi šolanje o izvajanju divinacije s 16 kavriji.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2006 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Ošun, Omolu Buruku, Erinle, poglobljeno o oriši Ijami, pa tudi o orišah Egbe in Ibedži ter o fenomenu abiku.

2007

Marca Bàbá King prvič predava v Trstu in v Novi Gorici ter izvede ose oriš v Mariboru. Ob tem redno še naprej vodi šolanja v Sloveniji. Izvede tudi javno predavanje v Grobljah na temo Medsebojni odnosi.

Junija se svečeniki druge skupine šolanja za svečenike in svečenice Ifa udeležijo praktičnega usposabljanja za divinacijski tehniki z ikinom in opelejem ter usposabljanja za obredne prakse, ki ga izvede babalavo Awódiran. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Sanje.

Oktobra šolanje za svečenike in svečenice Ifa konča druga skupina. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Spiritualne vrednote. Začne se šolanje na temo Teologija oriš.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2007 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Akogun, Ešumare, Ošosi, Logun Ede in Jemandža, izvedeno je tudi predavanje Vzgoja abiku otrok.

2008

Marca s šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne tretja skupina, ki jo sestavlja 23 študentov iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Zlorabe moči.

Junija Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Vzgoja.

Oktobra Bàbá King izvede drugi del javnega predavanja z naslovom Vzgoja II. Zaključi se šolanje na temo Teologije oriš.

Bàbá King izvede javno predavanje o tabujih.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2008 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Kori, Iroko, o oriši Oke ter o orišah Olode in Olodžo.

2009

Marca Bàbá King vodi drugo šolanje svečenikov in svečenic oriš za izvajanje divinacije s 16 kavriji, ki se ga udeleži 14 študentov iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Začne se šolanje na temo Simbolika oriš. Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Pravilna uporaba govora.

Oktobra Bàbá King v naravi izvede obširno predavanje o rastlinah. Skupina študentov zaključi šolanje za svečenike in svečenice oriš o izvajanju divinacije s 16 kavriji.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2009 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Agemo, Eluku, Eva, Gelede, Alabe in Oro. Bàbá King izvede izobraževanje za svečenike in svečenice Ifa o tradicionalnem jorubskem obredu duhovne poroke ter izvede javno predavanje z naslovom Pravilna uporaba sluha.

2010

Marca Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Vpliv drugih na našo usodo. Zaključi se šolanje na temo Simbolika oriš.

Junija šolanje za svečenike in svečenice Ifa konča tretja študijska skupina, svečeniki in svečenice prejmejo praktično usposabljanje za divinacijski tehniki z ikinom in opelejem ter usposabljanje za obredne prakse, ki ga vodi babalavo Awódiran.

Oktobra Slovenijo obiščeta baba Arakanka, vrhovni svečenik oriše Osojin, in ija Látìn, ijaloriša in vrhovna svečenica oriše Ijami. Baba Arakanka izvede javno predavanje z naslovom Duše v vseh izrazih narave.

Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Osebna odgovornost pri izpolnitvi naše usode.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2010 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Oba, Oluveri, Obalufon, Logolo, Olokun in Olosa.

Bàbá King vodi tudi izobraževanje za svečenike in svečenice Ifa o obredih prehoda.

2011

Marca Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Pomen obredov prehoda.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2011 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Momo Oduduva in Oromijan. Bàbá King izvede prvo šolanje za svečenike Ifa na temo Transgeneracijsko čiščenje.

2012

Marca Bàbá King prvič predava v Beogradu, Srbija. V Sloveniji s šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne četrta študijska skupina, ki jo sestavlja 23 Slovencev, trije Hrvati in ena Italijanka.

Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Osebna odgovornost pri izpolnitvi naše usode.

Oktobra Bàbá King ob rednih izobraževalnih programih izvede še javno predavanje Pomen jorubskega štetja časa.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2012 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Adžagunmale, Girivo, Aremo, Alaše, Bajoni, Dada, o pozitivnih aspektih oriše Egbe, o orišah Fereva, Ela, Oge, Iborosija, Ogu, Opaluvonvon, oriši Oko ter oriši Onile.

Izvedeno je tudi izobraževanje za svečenike o zdravljenju s pomočjo uma terapevta.

2013

Marca Bàbá King tretjič v Sloveniji vodi šolanje svečenikov in svečenic oriš za izvajanje divinacije s 16 kavriji, ki se ga udeleži deset študentov iz Slovenije in Hrvaške.

Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Transi in meditacija v filozofiji oriš.

Oktobra spet poteka šolanje za svečenike in svečenice Ifa, Bàbá King pa izvede tudi javno predavanje z naslovom Prehrana in telesna aktivnost. Skupina študentov zaključi šolanje za svečenike in svečenice oriš o izvajanju divinacije s 16 kavriji.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2013 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Ajon, Idžo, Ekun, o oriši Oše ter orišah Lakidžena, Idža, Ošupa in Džeboda.

Za študente četrte skupine šolanja za svečenike in svečenice Ifa poteka izobraževanje na temo praktičnih aspektov delovanja.

2014

Februarja se izvedejo prvi tečaji liturgičnega petja za svečenike. V letu 2017 s šolanjem pete skupine bodočih svečenikov in svečenic Ifa postanejo ti tečaji sestavni del šolanja.

Junija šolanje za svečenike in svečenice Ifa konča četrta skupina.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2014 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Ori, Ina, Ilemogba in Oorun ter poglobljeno o oriši Ifa in o oriši  Ešu.

Bàbá King izvede javno predavanje z naslovom Pomen delov telesa.

2015

Marca Bàbá King nadaljuje s študijskimi programi ter izvede javno predavanje z naslovom Vzgajanje je vrednota.

Junija Bàbá King prvič predava v Zadru in Splitu, Hrvaška.

V letu 2015 so bila nekatera predavanja prvič izvedena v templju Ẹgbẹ́ Òrìṣà v Bizeljski vasi, Slovenija. Udeležencem so bila predana znanja o orišah Abamoda, Agbaile, poglobljeno o oriši Ogun, nato pa še o orišah Ope in Onimaleodo, tudi o oriši Osojin poglobljeno ter o orišah Otin in Oti.

2016

Marca Bàbá King nadaljuje s študijskimi programi in javnimi predavanji.

Avgusta v templju Ẹgbẹ́ Òrìṣà v Bizeljski vasi slovenski bobnarji izvedejo prvo delavnico za bobnarje.

Septembra, natančneje 16. 9. 2016, v Grobljah poteka prvi tečaj petja za posvečene v orišo Ijami Ošoronga, kar postane sestavni del temeljnih izobraževanj vseh iniciiranih. Tečaj poteka v slovenskem, hrvaškem, nemškem in italijanskem jeziku.

V letu 2016 so bila predana znanja o orišah Gbongbolo, Gbogi, Iravo, Ošu, o oriši Odžo (čas) in Odžo (dež) ter o orišah Oluodan, Olugbohun, Ola, Olorimeta, Šigidi, Oluberi, Olugbomogun, Atapo in Olumo.

2017

Marca s šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne peta skupina študentov. Šolanje prvič poteka v templju Ẹgbẹ́ Òrìṣà v Bizeljski vasi, zasedba je najštevilčnejša in mednarodno najbolj pisana doslej, saj šteje kar 42 udeležencev, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Bosne, Srbije, Italije in Nemčije.

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2017 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Agandžu, Džakuta, Onibode, Erin, Ogirijan, Ešu Elegbedžeado, Ešu Ologun Adži Sa in Ešu Orita Meta.

2018

Poleg študijskih programov marca in junija Bàbá King oktobra četrtič vodi šolanje svečenikov in svečenic oriš za izvajanje divinacije s 16 kavriji, ki se ga udeleži 23 študentov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Nemčije. Tokratna posebnost šolanja je, da je gradivo namenjeno knjigi v nastajanju. Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2018 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o orišah Alaro, Olosan, Alale, Aguala, Olodža, Kebiadže, Elemoba, Ešu Iravo Akoda, Ešu Elegbe, Ešu Olulana, Ijekije, Agba Ogboni, Igede, o oriši Ona (umetnost) ter orišah Odu, Imole, Iova, Ibe, Lagelu, Omi, Bàbálu, o oriši Ona (pot) ter orišah Ora, Ošin, Okun, Ide, Odže in Odža.

2019

Marca šolanje za svečenike in svečenice Ifa konča peta študijska skupina, prav tako marca skupina študentov zaključi šolanje o izvajanju divinacije s 16 kavriji.

Junija Bàbá King izvede drugo šolanje za svečenike in svečenice Ifa na temo Transgeneracijsko čiščenje.

Avgusta je v organizaciji Oduduwa Europe prvič izveden tečaj petja in bobnanja za potrebe tempeljske dejavnosti.

Novembra je v organizaciji Oduduwa Europe izveden drugi del tečaja petja in bobnanja za potrebe tempeljske dejavnosti.

2020

Marca je v organizaciji Oduduwa Europe izveden tretji del tečaja petja in bobnanja za potrebe tempeljske dejavnosti.

2021

V organizaciji Oduduwa Europe je izveden tečaj za tempeljsko muziciranje ter dva tečaja liturgičnega petja za svečenike.

Junija s šolanjem za svečenike in svečenice Ifa začne šesta študijska skupina, ki jo sestavlja 27 študentov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije. Študij ob izjemni prilagodljivosti Bàbá Kinga in ob skrbnih tehničnih pripravah številčne ekipe uspešno poteka na daljavo, pri čemer je poskrbljeno za prevajanje in skupne študijske prostore v Sloveniji, Italiji, Srbiji in na Hrvaškem, seveda ob upoštevanju vseh proti-covidnih ukrepov.

Oktobra se uspešno nadaljuje šolanje za svečenike in svečenice Ifa; tudi tokrat na daljavo in ob upoštevanju vseh ukrepov. Bàbá King izvede na daljavo tudi prvega od treh delov izobraževanja na temo Elegun in atokun: odgovornosti, funkcije, vloge in naloge v duhovnosti oriš. Udeležencem javnega predavanja so predana znanja o orišah Obamoro, Baluven, Odžuoro in Opo Molere.

2022

Marca in junija Bàbá King izvede drugo in tretje v nizu izobraževanj na temo Elegun in atokun: odgovornosti, funkcije, vloge in naloge v duhovnosti oriš. Nadaljuje se šolanje za svečenike in svečenice Ifa.

Oktobra Bàbá King izvede poglobljeno izobraževanje o tabujih z naslovom Tabuji, razkritja, ki olajšajo življenje. 

Poleg šolanja za svečenike in svečenice Ifa so v letu 2022 udeležencem javnih predavanj predana tudi znanja o eboju Oridži in orišah Elesin, Egungun Oja, Adimula, Iridžu, Agbeni ter Olukoti.

2023

V letu 2023 se s predavanji, ki jih Bàbá King izvede marca, junija, avgusta in oktobra, zaključi študij Ifa 6. generacije študentov. Posvetitev v svečenike in svečenice Ifa je avgusta 2023 pod vodstvom babalava Bàbá Ààreja in podpori babalava Bàbá Alárája prvikrat izvedena v templju Oduduva v Abẹ́òkùtaju v Nigeriji. Celotna skupina s posvetitvami študentov v svečenike in svečenice zaključi januarja 2024 v templju Oduduva v Mongaguáju v Braziliji.

Udeležencem štirih javnih predavanj v letu 2023 so predana tudi naslednja znanja: o tipih oriše Egbe – Egbe Aditu, Egbe Ašejori, Egbe Olosun in Egbe Alaro ter o kvaliteti Akoni oriše Ešu na prvem predavanju. Sledi predavanje o orišah Ešu Alaketu, Ešu Akoni, Ori Ire, Oriniua, Agba Morere, Opa Ifa in Ošun Auede. Tretje predavanje je posvečeno orišam Išegun, Aladžogun, Olukoti, Ahun, Ita, Aja in Adža, četrto predavanje v tem letu pa orišam Aragbelaje, Bojuri, Džagun Džagun, Banušo, Ikorodo, O ku euvu adžaje.

Bàbá King izvede tudi javno predavanje na temo Obred prehodov za najstnike ter predavanje za svečenike Splošno izobraževanje, vrednote, etika in navodila za svečenike.

Septembra, novembra in decembra 2023 potekajo prva tri od šestih praktičnih usposabljanj za divinacijo z Ifa, ki jih vodi baba Fayomi, Oriṣa niyi.