Duhovna skupnost Oriš – energij narave

II Ẹgbẹ́ Òrìṣà II Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Iniciacija v Ifa-Orunmila

Iniciacija v Ifa-Orunmila

Biti iniciiran v božanstvo Ifa pomeni vedeti v vsaki situaciji, ob vsakem izzivu, da se lahko zatečemo po rešitev k svoji notranji modrosti. Iniciacija osebe v njenem bistvu okrepi in poveča njeno znanje, zavedanje, razumevanje, zaznavo, intuicijo, zaupanje in srečo. Kot iniciirana v božanstvo Ifa, lahko taka oseba uporablja vse naštete vire vsak dan svojega življenja in s tem poveča njegovo kakovost. Sam iniciacijski proces vodi osebo do srečanja z resnico ali, bolje rečeno, do občutenja »biti živ«, zavedanja življenja. Oriša Ifa vnese ravnovesje v življenje, harmonizira osebo samo s seboj, z njenim časom in prostorom.

Iniciacija poveča in okrepi obstoj iniciiranega in tako olajša okoliščine njegove predusode– predvsem z nevtralizacijo slabe sreče in z lažjim doseganjem dobrih stvari, za katere je bil posameznik rojen. Sam proces prekine pakt, katerega je iniciirani imel s slabimi stvarmi v življenju – pa naj gre za smolo v družini, za podedovano od prednikov ali za tisto neizbežno, kar je dobil s svojim rojstvom v določeno družino. Ker se pakt s slabim prekine in ker se dobro smatra kot posledico odsotnosti slabega, lahko rečemo, da se z iniciacijo v orišo Ifa oseba rodi znova v boljše življenje.

Iniciacija sama po sebi ne zmore popraviti slabega značaja, lahko pa pomaga razviti ozaveščenost in poznavanje omejitev iniciiranega. Zato Ifa doda več vrednosti iniciiranemu, če le ta razvije odgovornost in uporabi pridobljene blagoslove, znanje, intuicijo in zaznavanje za transformacijo svojega življenja. To vodi iniciiranega do večje samozavesti, odločnosti, oseba zna ceniti samo sebe.

Oriša Ešu, katere oltar sprejme iniciirani hkrati z Ifa, v usodo iniciiranega vnese red, organizacijo, disciplino, boljšo komunikacijo, tolerantnost in potrpežljivost. Ešu dá obliko ašeju, ki ga prejmemo od Ifa.

Kdaj se iniciirati?

Kadar se iniciira otrok, na ta način pridobi več moči, da pravilno odraste in se razvije v zmagoslavno osebnost. Če uporabimo metaforo: iniciacijski proces lahko primerjamo z gnojenjem zemlje – gnojilo ima določen vpliv na seme, povsem drugačen vpliv pa na že odraslo rastlino, čeprav obe potrebujeta hranila (gnojilo).

Kadar se iniciira odrasla oseba, je jasno, da je bila v življenju že izpostavljena mnogim porazom, frustracijam, dilemam, konfliktom, naredila je že mnogo napak … medtem ko otrok, ki se iniciira, še ni bil deležen grobih udarcev življenja. Na ta način se v zgodnjem obdobju življenja lahko bolje poudari in razvije njegova notranjost, njegovo bistvo.

Seveda pa je lahko velika pomanjkljivost v odnosu do iniciiranega otroka, če starša nista iniciirana. To spoznata sama, ko opazita, da je otrok energetsko in duhovno superioren – kako naj torej onadva vzgajata in usmerjata nekoga, ki jima je superioren?

Zato je zelo priporočljivo, da se iniciirajo tudi starši, saj imamo v življenju tri velike učitelje: starše, učitelje v šoli in prijatelje.

Zakaj je pomembno kar najbolje izkoristiti vse, kar sprejmemo z iniciacijo?

Iniciacija v orišo lahko zmanjša ali celo v celoti nevtralizira negativne elemente naše osebnosti. Prav tako lahko potencira naše pozitivne elemente in naše samozaupanje, obnovi naše upanje.

Prav obnova upanja je bistvena; brez upanja človeška rasa ne obstaja in brez obnove upanja ni napredka. Aše, ki ga oseba prejme med iniciacijo, se z leti lahko izgubi, če z njim ne dela aktivno, če ne izgrajuje svoje notranjosti. Oriše pomagajo vsem, ki si sami pomagajo – in to ustvari upanje.

Biti človek temelji na mnogih omejitvah – tako osebnih kot tudi zunanjih. In te omejitve se vmešajo v naše življenje ter spremenijo zaporedje dogodkov in naravnih ciklusov naše usode. Zato lahko porabimo tri leta, da zaključimo nekaj, za kar bi sicer porabili tri dni. Lahko celo pospešimo ali zamaknemo datum lastne smrti. Pomembno ni to, kar imamo, ampak le kaj počnemo s tem, kar imamo. Če to upoštevamo, ne bomo izgubili pridobljenega ašeja, ampak ga bomo celo povečali.

Z drugimi besedami, če nekdo dobi milijon evrov, pa nima sposobnosti upravljanja s tem denarjem, ga bo sčasoma zagotovo izgubil. Enako velja za duhovno moč: če je ne spoštujemo in ne vemo, kaj bi z njo počeli, jo bomo izgubili. In obratno: z vrlinami, delom, tolerantnostjo in potrpežljivostjo lahko multipliciramo vse kar imamo.

Ali iniciacija v orišo nadomesti ebo ali bori?
Ne. Iniciacija, ebo ali bori so različni rituali, od katerih ima vsak svojo funkcijo. Noben izmed njih ne zavzema prostora drugega.

Vir: z dovoljenjem Bàbá Kinga – avtorja povzeto po:
Ifa revista, januar 2011, © Sikiru Salami 2011 (posebna izdaja Oduduwa Templo dos Orixás), vse pravice pridržane. Prepovedano kopiranje in objavljanje v celoti ali delno — tako fotografij kot člankov iz te revije — brez pisnega soglasja avtorjev. Soglasje za delno objavo prevedenih člankov v slovenski, italijanski, nemški, hrvaški, angleški in srbski jezik, s strani avtorja besedil odobreno Duhovni skupnosti Oriš – energij narave.
Povzeto po:
Síkírù, S. (2011). A iniciação em Ifá-Ọrunmilá. Revista Ifá, 15-18. Prevod: M. Mesesnel.

Podeli