Duhovna skupnost Oriš – energij narave

II Ẹgbẹ́ Òrìṣà II Duhovna skupnost Oriš – energij narave

Duhovna usmeritev

Duhovna usmeritev

Najpomembnejše pri vsaki duhovni usmeritvi je, kdo jo izvaja. V vsakdanjem življenju prejmemo nasvete od svojih prijateljev, kolegov, sosedov, radovednežev ali učiteljev v šoli. Potrebujemo pa jo od ljudi, ki nam res lahko pokažejo pravo smer v življenju in so pri tem nepristranski.

Če je možno zares dobiti usmeritev, ki temelji na modrosti, izkušnjah in znanju, toliko bolje.
Zato imamo svečenike, ki se imenujejo babalauo, babaloriša, in svečenice, ki se imenujejo ijanifa, ijaloriša, in to so osebe, katerih usmeritev temelji na tehnikah divinacije, ki nam lahko dajo odgovore na naša vprašanja. Ti svečeniki so v naši filozofiji usposobljeni, da znajo poslušati in razumeti človeške težave, ter da vedo, kako interpretirati ljudem njihove težave. Te informacije dobijo od božanstev, usposobljeni so za to, da lahko delujejo kot posredniki sporočil med ljudmi in božanstvi. Tako usmeritev, ki jo podajo, ne temelji na njihovi lastni domišljiji, niti ni prilagojena njihovim osebnim interesom, ampak temelji na konkretni informaciji, ki jo prejmejo od božanstev prek sistemov divinacije. Ti temeljijo na posvetu z duhovno modrostjo Ifa (z ikini ali opelejem), na posvetu z orišami (Ẹ́rìndílógún; s 16 kavriji) ali na posvetu s svetimi oreščki obì, ki se uporabljajo tudi pri daritvah orišam.

Pomembno je, da ima vsak, ki izvaja duhovne posvete, lastno čustveno stabilnost, samokontrolo, da je čustveno in mentalno zdrav, z razvitim čutom za odgovornost, z duhovnim dostojanstvom, ne sme biti vzkipljiv in ne sme presojati.

Dandanes je težko govoriti o pravi duhovni usmeritvi, čeprav ta pojem poznajo vse stare kulture in civilizacije. Imamo namreč veliko t. i. folklorne divinacije, pa ljudje običajno ne poznajo razlike med tema dvema pojmoma.

V primeru prave duhovne usmeritve je človeška usoda poslanstvo za svečenika, izboljšano življenje vpraševalca je naša zaobljuba. Verjamemo, da je duhovna usmeritev namenjena temu, da olajša življenje in naredi človeško usmeritev bolj precizno.

Če imate možnost posvetovati se z nekom, ki je sposoben biti duhovni usmerjevalec in zaščitnik človeškega življenja, vam takšna oseba lahko pove, česa se je pametno lotiti in je v skladu z vašim poslanstvom in česa ne. Na ta način se izognete mnogim napačnim korakom in preprečite, da bi stvari in dosežki z zamudo prihajali v vaše življenje zaradi vaše nevednosti.
Če bi vse v svojem življenju vedeli vnaprej, bi živeli povsem drugačno življenje. Ker ne vemo vsega v tem življenju, potrebujemo nekoga, ki vodi naše razmišljanje v pravo smer.

Uspešnost duhovnega posveta temelji na tem, kako uspešno nas nekdo vodi k pravilnemu razmišljanju in razumevanju, k pravim korakom v življenju, da zmanjšamo število napak v življenju na minimum. To je tudi osnovni razlog, zakaj naj bi se nekdo udeležil duhovnega posveta. 

Praktični vidik duhovnega posveta v jorubski filozofiji oriš

Božanstva poznajo našo predusodo, mi pa smo večinoma nevedni v zvezi z našo usodo, našim časom, našim življenjem, našim obstojem, našim delovanjem in usmeritvijo.

Ko svečenik uporabi instrumente divinacije in znanje božanstev, dobi točne podatke o izvoru neke težave in o potencialnih rešitvah za to težavo.
Uspešnost teh rešitev je le do neke mere odvisna od obredov, ki jih predpiše duhovna usmeritev, v največji meri pa je odvisna od discipline vpraševalca in njegove pripravljenosti prevzeti odgovornost za svoje življenje.

Primer: nemogoče je pričakovati, da bo nek obred prinesel blagostanje v naše življenje, mi pa le sedemo na fotelju in čakamo, kdaj bo obred začel delovati. Tako pač ne gre, oriša Adže (božanstvo priložnosti, izobilja, napredka, denarja) je mogočna, a nima možnosti nakazati sredstev na naš transakcijski račun. Z obredom lahko dosežemo, da nekdo postane privlačen za določeno energijo, da mu dobra sreča stoji ob strani in da je sposoben prepoznati priložnost, ko se mu ta ponudi, ter sprejeti izziv, ki ga prinaša. Končen uspeh pa temelji na akciji te osebe. Božanstva nam vedno pomagajo prek ljudi, zato bo boginja Adže v življenje te osebe poslala nekoga, ki bo ponudil neko delo, pogodbo … Zato naj ta oseba ne čaka čudeža z neba, ker bo čudež poiskal osebo na Zemlji, le dovoliti mu mora. Denar je pač lahko vedno le posledica neke akcije, z obredom pa vplivamo le na to, da bodo okoliščine osebi bolj naklonjene, da bo denar pritekal in tudi obstal v življenju te osebe. Mnogi nimajo težav zaslužiti, temveč to obdržati.

Enako velja za vse ostale najpogostejše težave, zaradi katerih ljudje običajno iščejo nasvet – zdravje, ljubezen, uspeh …
Pravi svečenik je izobraževalec in od njegovih izkušenj, njegove duhovne podlage in njegove modrosti je odvisno, kako dobro bo vpraševalec razumel sporočila božanstev. Ljudje so radi gluhi za sporočila, ki jim priporočajo izboljšanje vedenja, odnosa … Vsi bi želeli rešitve na pladnju.

A zavedati se moramo, da so najslajše zmage v življenju tiste, v katere vložimo lasten trud.

Kdaj pristopiti k duhovnemu posvetu?​

Kadar ne najdete odgovorov na svoja vprašanja v sebi ali pa jih ne želite sprejeti, kadar ste na prelomnici življenja (selitev, nova služba, bolezen …), imate težave …

Duhovna usmeritev je dobrodošla vedno, kadar potrebujete odmaknjen pogled na težavo, katere sami ne vidite dobro, ker je del vas.
Priporočamo jo, kadar vam manjka usmeritve in motivacije v življenju, kadar ste nekako statični, ne veste, kako naprej.
Duhovna usmeritev ni tolažba, čeprav vas bo potolažila, ni napovedovanje prihodnosti, čeprav jo napove, in ne prinaša izgovorov, pač pa odgovore.